Vertaislaina – Lainaa yksityishenkilöltä ilman vakuuksia

Valitse sinulle sopivin vertaislaina alapuolelta

LainaajaLainasummatTakaisinmaksuajatTutustu lainaan
lainaaja.fi200 - 5000€1-48kkHae lainaa!
Fixura.fi2000 - 10 000€1-60kkHae lainaa!
fellowfinance.fi400 - 10 000€1-60kkHae lainaa!
Vivus.fi10 - 10 000€1-60kkHae lainaa!

Vertaislaina

Vertaislaina ( Peer to peer lending) tarkoittaa yksinkertaisuudessaan sitä, että yksityinen henkilö lainaa rahaa toiselle yksityiselle henkilölle.

Tämä lainaamismuoto on todennäköisesti tuttu lähes jokaiselle, ainakin siinä muodossa että rahapulassa painivalle kaverille vipataan seteli tai kaksi. Tämä lainaaminen on varsin toimivaa jos kumpikin osapuoli pitää sopimuksesta kiinni. Mutta miten käy siinä vaiheessa, kun kaveri on toistuvasti rahapulassa, lainaat hänelle, mutta tiedät että lainattu raha harvoin palaa sen lainaajalle. Mikäli teet lainaamisen pelkästä velvollisuuden tunteesta, voi olla että maksamattomat velat alkavat hiertää jossain vaiheessa ystävyyssuhdettanne.

Vertaislainaaminen on perinteistä lainaamista, joka on muutettu 2000-luvun tyylille sopivaksi. Tässä vertaislainaamisessa on kyse siitä, että lainansaaja ja lainanmyöntäjä eivät kohtaa toisiaan. Lainanmyöntäjän ja lainansaajan välissä on taho, joka huolehtii siitä että edellä mainittu esimerkki ei ole mahdollinen, se siis huolehtii että molemmat osapuolet saavat omansa.

Lainaaja sijoittaa omia rahojaan, joten hän haluaa saada sijoittamalleen rahasummalle tuottoa. Tällä tavoin lainaaja voi saada lisätienestiä varoilleen, kuin sen sijaan että hän makuuttaisi varojaan perinteisellä säästötilillä.  Vertaislaina toimii siis yksityishenkilöiden välillä, ja niiden välillä on jokin vertaislainaamiseen keskittynyt lainayritys.

Mistä hakea vertaislainaa?

Tällä hetkellä niiden kirjo ei ole valtavan suurta, mutta löydät vertailtavaksi ainakin seuraavat vertaislainapalveluun erikoistuneet lainayritykset:

Vertaislainaa varten rahoitusta ei tarvitse hakea pankeista tai rahoitusyhtiöistä. Eikä yleensä vertaislainaa varten tarvita vakuuksia tai takaajia. Lainaamalla rahaa vertaislainapalveluun erikoistuneiden lainapalveluiden yritysten kanssa, on lainaajalla pienempi luottotappioiden riski. Kuin jos lainaaminen olisi tapahtunut vain niin sanotusti kavereiden kesken.

Kavereiden kesken lainaamisessa häviää pahimmillaan lainattujen rahojen lisäksi myös kaverisuhde.

Vertaislainapalvelu on vielä suhteellisen uusi lainaamisen muoto, ja siksi voi olla että useampi ei ole vielä tutustunut tähän moderniin lainaamismuotoon.

Vertaislainaaminen haastaa kuitenkin suositut pikavipit, ja vertaislainaamisen voidaankin ajatella olevan tietynlainen rahamaailman Airbnb. Yksityishenkilöt lainaavat rahaa keskenään, lainaaja on yleensä henkilö jolla on ylimääräistä rahaa, mutta hän haistaa suuremman rahamäärän mahdollisuuden, ja hakee sijoittamalleen rahasummalle voittoa. Lainanhakija sen sijaan saa valita lainaajista sellaisen lainatarjouksen joka miellyttää häntä eniten. Kyseessä voi siis ajatella olla olevan jonkinlainen Win-win tilanne.

Vaikka vertaislainaaminen on vielä suhteellisen tuntematonta, on vertaislainaaminen saanut jo kuitenkin sen verran jalansijaa lainamarkkinoilta, että vertaislainaaminen on mahdollista nyt myös yritysten kesken. Aikaisemmin vertaislainaaminen on tarkoittanut ainoastaan lainaamista yksityishenkilöltä toiselle. Nyt vertaislainaaminen on mahdollista myös yrityksille, ja kyseessä voi olla vasta toimintansa aloittava yritys joka saa vertaislainalla hyvän alun yritystoiminnalleen. Vertaislainaa voi hakea kaikenkokoiset yritykset, ja lainasummat yritysten välisissä ovatkin usein yksityishenkilöiden lainaamia lainamääriä suuremmat.

Yritysten kohdalla vertaislainasummat voivat olla kymmeniä tuhansia euroja, ja yritykset voivat hakea vertaislainaa ainakin Fellow Financen sekä Vauraus Suomi Oy:n kautta.

Fixura

Fixura on ehkä tunnetuin Suomessa lainoja välittävä vertaislainapalvelu. Toisin kuin muilla lainapalveluilla ja pikavipeillä, Fixuran vertaislainapalvelussa haettavan lainan lainaehdot sanelee lainanhakija, eikä lainanantaja.

Äkkiseltään tämä saattaa kuulostaa oudolle, mutta näin toimien Fixurasta saatu laina on edullista, ja edullinen laina on suosittua.

Fixura vertaislainapalvelusta haettuna, lainan korko voi olla vain 6%. Fixurasta voi hakea vertaislainaa 1000 eurosta, aina 10 000 euroon asti. Lainasumman takaisinmaksu vaihtelee kahdesta vuodesta viiteen vuoteen. Lainanhakija voi vaikuttaa suuresti siihen, minkälaisen koron hän lainalleen hyväksyy.

Sillä yksinkertaisesti, lainanhakija määrittelee lainaehdot.

Vertaislainapalvelussa on kuitenkin tiettyjä ehtoja, ennenkuin sieltä voi hakea vertaislainaa. Vertaislainaa hakevan tulee olla vähintään 21-vuotta, mutta on myös huomioitava että lainanhakija saa olla maksimissaan 67-vuotta. Kuten muillakin lainapalveluilla, myös Fixurasta lainaa hakevan tulee olla Suomen kansalainen.

Lainanhakijalla ei saa olla maksuhäiriömerkintöjä, ja hakijalla tulee olla riittävän säännölliset tulot, jotta lainan takaisinmaksu varmasti onnistuu.

Pikavippiä haettaessa lainanhakijan ei useinkaan tarvitse mainita syytä miksi hän tarvitsee lainaa ilman vakuuksia netistä. Fixura vertaislainapalvelu velvoittaa lainanhakijan kertovan miksi hän tarvitsee lainaa. Vaikka vertaislainapalvelu on täysin laillista liiketoimintaa, ei lainahakemusta tarvitse silti tehdä päivänvalossa. Sillä luottohakemuksen tekeminen on mahdollista vuorokauden ympäri, mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Vaikka yön pimeimpinä tunteina.

Eikä kyseessä ole mikään ihan mitätön sijoituskohde,sillä lainanmyöntäjä voi saada sijoittamalleen rahasummalle jopa yli 10% tuoton.

Siitä syystä useat sijoittajat ovat haistaneet vertaislainapalvelussa rahan, ja varojen sijoittaminen on kasvattanut suosiotaan.

Fixura.fi
Kuinka paljon Fixurasta voi hakea lainaa yksityishenkilöltä?

2000 – 10 000€

Kuinka pitkän takaisinmaksuajan voin saada?

1 – 60kk

Vertaislainaa 800 – 6000 euroa Lainaaja.fi

Vähintään 22-vuotiaat, voivat hakea vertaislainaa lainaaja.fi kautta. Vertaislainaa voi hakea 800 eurosta aina jopa 6000 euroon asti.

Maksuajan voi valita kahden tai kolmen vuoden väliltä.

Kuten muissa vertaislainapalveluissa, lainanhakija voi itse päättää lainan koron määrän.

Lainankorko vaihtelee 6 – 28% välillä. Ihan pienestä lainanvälittäjästä ei voida puhua, sillä Lainaaja.fi vertaislainapalvelusta on haettu lainoja jo yli 170 miljoonan edestä.

Lainaaja.fi vertaislaina
Kuinka paljon Lainaaja.fi myöntää vertaislainaa?

Maksimissaan 5000€

Miksi hakea vertaislainaa Lainaajalta?

Vertaislainalla lainaat yksityiseltä henkilöltä, joten se voi joskus olla edullisempaa kuin muualta haette laina.

Aurorax lainapörssi

Aurorax vertailainapalvelun kautta voit saada lainasummalle parhaan koron, olit sitten lainaaja tai lainanhakija. Aurorax pyrkii toiminnan olevan mahdollisimman avointa, ja selkeää, eikä maksuihin ole kätkettynä piilokuluja.

Aurorax on suhteellisen uusi vertaislainapalvelu, ja se onkin toiminut vertaislainojen välittäjänä vasta vuodesta 2017.

Auroraxin kautta voi hakea vertaislainaa jopa 10 000 euroon saakka. Lainan takaisinmaksun tulee tapahtua vuoden ja viiden vuoden väliltä. Voit tarkistaa Auroraxin sivustolla olevasta lainalaskurista tarvitsemasi lainatarpeen kokonaiskustannukset.

Auroraxin sivuilla lainalaskuri ilmoittaa lainan kokonaiskustannukset 12 kuukauden laina-ajalle.

Voit tarkistaa vertaislainapalvelu Auroraxin lainasumman todellisen vuosikoron, lainan kokonaiskustannukset sekä ensimmäisen lainaerän. Auroraxin vertaislainapalvelusta lainan hakevan tulee olla vähintään 22-vuotias, kuten muissakin lainapalveluissa. Myös vertaislainapalvelun kautta haettavista lainoista, lainanhakijalla tulee olla moitteettomat luottotiedot,eikä hakijalla saa olla maksuhäiriömerkintöjä.

Lainanhakijalla ei tarvitse olla vakituista työtä, vaan Auroraxille riittää se että hakijalla on osa-aikainen, tai määräaikainen työ. Vertaislainan hakeminen on mahdollista, vaikka lainanhakija olisi juuri aloittanut uudessa työssä, ja hänellä olisi vielä koeaika menossa.Vaikka tässä on korkeampi luottotappioiden riski, on tämä hyvä keino erottua muista vertaislainapalveluista. Koska tänä päivänä yhä useammalla on omasta tahdostaan tai ei, työsuhteena osa-aikainen tai määräaikainen työsuhde.

Aurorax vertaislaina
Kuinka paljon Aurorax myöntää vertaislainaa?

Jopa 10 000€

Kuinka pitkän takaisinmaksuajan voin saada?

Jopa 5 vuotta

Korkotuotto jopa 12%, tutustu Fellow Financen lainapalveluun

Fellow Finance tarjoaa lainaa vertaislainapalvelun kautta jopa 15 000 euroa, pienin mahdollinen vertaislainasumma on 500 euroa.

Fellow Financen lainan takaisinmaksuaika on kahdesta, aina jopa viiteen vuoteen asti.

Lainanhakijan on oltava vähintään 20-vuotias Suomen kansalainen, jotta lainan hakeminen olisi mahdollista.  Fellow Financen kautta vertaislainan hakeminen on mahdollista myös yrityksille. Yritysten hakema vertaislaina voi olla yksityishenkilöitä huomattavasti suurempi summa. Lainasumma voi olla jopa 1 000 000 euroa, mutta pienin  mahdollinen summa voi olla vain 500 euroa.

Fellow Finance vertaislaina
Kuinka paljon Fellow Finance myöntää vertaislainaa?

400 – 10 000€

Kuinka pitkän takaisinmaksuajan voin saada?

1 – 60kk