Autolainalaskuri apuna autokaupoilla

Keväisin säiden lämmetessä auton hankinta on monelle ajankohtaista. Moni on varmasti haaveillut myös vaikkapa avoautolla ajelemisesta lämpimissä, valoisissa kesäilloissa. Olipa haaveissa millainen auto tahansa, autoa hankittaessa on tärkeää harkita tarkkaan, kuinka suuren lainan voi ottaa.

Lainanantajat voivat tarjota joskus lainoja, jotka voivat olla liian suuria lainanottajan budjettiin nähden, mikä taas puolestaan voi johtaa maksuvaikeuksiin tai jopa mahdolliseen ulosottoon. Siksi on tärkeää laskea omat kuukausittaiset menot ennen sitoutumista rahoitussopimukseen lainanmyöntäjän kanssa.

Autolainaan perehtyminen

Auton hankinta osamaksulla ja lainalla voi olla hyvä vaihtoehto, jos ei halua maksaa koko auton hintaa kerralla tai säästöihin ei ole kertynyt tarpeeksi rahaa auton ostamiseen. Lainan avulla asiakas voi ostaa auton ja maksaa sen takaisin kuukausierissä sovitun ajanjakson aikana. Tavanomainen takaisinmaksuaika on usein 48 kuukautta.

Ennen autolainan ottamista ostajan kannattaa tutkia erilaisia vaihtoehtoja ja verrata eri lainojen korkoja tai mahdollisia muita kustannuksia. Vertailu tapahtuu vaivattomasti esimerkiksi osoitteessa www.forbrukslån.com. Suomessa toimii lukuisia eri rahoituslaitoksia, joten valinnanvaraa on runsaasti tarjolla. Lainan korot voivat vaihdella huomattavasti eri pankkien ja rahoituslaitosten välillä, joten kuluihin kannattaa perehtyä ja tehdä vertailu huolella.

Myös lainan takaisinmaksuaika vaikuttaa korkoon ja kuukausierän suuruuteen. Pidempi takaisinmaksuaika voi tarkoittaa alhaisempaa kuukausierää, mutta samalla lainan kokonaiskustannukset voivat kasvaa korkeampien korkojen ja muiden kulujen vuoksi.

Ennen lainan hakemista varmistetaan, että ostajalla on tarvittava luottokelpoisuus. Se on usein edellytys, jotta lainaa voi ylipäänsä saada. Luottokelpoisuus tarkoittaa sitä, että ostajalla on tarpeeksi luottohistoriaa ja riittävästi tuloja, jotta hän voi todistaa kyvykkyytensä maksaa lainan takaisin sovitun ajanjakson aikana.

Osamaksu voi helpottaa taloudenhallintaa

Osamaksulla asiakkaalla on mahdollisuus maksaa ostos takaisin useamman kuukauden aikana. Tämä tarkoittaa, että hän voi jakaa ostoksen kustannukset pienempiin kuukausieriin ja helpottaa siten omaa taloudenhallintaansa. Osamaksulla kuukausierät ovat yleensä kiinteät, jolloin asiakas tietää tarkalleen, kuinka paljon hänen tulee maksaa kuluja kuukausittain. Tämä helpottaa henkilökohtaista taloudenhallintaa ja auttaa välttämään yllättäviä kuluja. Osamaksulla velan lyhentäminen etuajassa on myös toki usein mahdollista – toisin sanoen asiakas voi maksaa velan halutessaan pois aikaisemmin, kuin on sovittu.

Autolainalaskuri ostopäätöksen tukena

Autolainalaskurin avulla voidaan laskea arvio tulevista kuukausittaisista lyhennyksistä ja koroista autolainan ottamisen yhteydessä. Käyttäjän on syötettävä tarvittavat tiedot autolainalaskuriin, kuten lainan määrä, laina-aika, korko ja mahdollinen kuukausittainen maksukyky. Kun käyttäjä on syöttänyt tarvittavat tiedot, autolainalaskuri antaa arvion kuukausittaisista lyhennyksistä ja koroista.

Joissakin laskureissa voi myös nähdä sen, kuinka paljon henkilö tulee maksamaan lainasta kokonaisuudessaan korot mukaan lukien. Autolainalaskurin avulla käyttäjä voi vertailla eri vaihtoehtoja ja nähdä, kuinka paljon kuukausierät muuttuvat, kun vaihtelee esimerkiksi lainan määrää, laina-aikaa tai korkoa. Autolainalaskurin avulla käyttäjä voi rauhassa valita parhaan lainan omalle taloudellensa elämättä yli varojensa.

Laina ei ole täysin riskitön

Autolainan ottamiseen liittyy aina asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon ennen auton ostamista. Esimerkiksi osamaksuautoon liittyy usein korkeampi kokonaiskustannus kuin käteisellä ostettaessa. Osamaksusopimukseen liittyy usein lisäkustannuksia, kuten korkoja, palvelumaksuja ja muita kuluja. Osamaksusopimuksen tekijä sitoutuu maksamaan kuukausittaiset lyhennykset sovitun ajanjakson aikana.

Jos taloudellinen tilanne muuttuu esimerkiksi työttömyyden tai sairauden vuoksi, voi olla vaikea jatkaa lyhennyksiä. Kannattaakin tutustua etukäteen myös mahdollisiin lyhennysvapaisiin kuukausiin ja neuvotella asiasta luotonmyöntäjän kanssa. Pahimmassa tapauksessa voi syntyä luottotappiota, joka vaikuttaa tulevaisuudessa mahdollisuuteen saada muita lainoja.

Auton arvo myös laskee nopeasti sen jälkeen, kun se on ostettu – erityisesti uutena. Tämä tarkoittaa sitä, että auton jälleenmyyntihinta voi olla alhaisempi kuin jäljellä oleva osamaksusumma, jos auto päätetään myydä ennen kuin sopimus päättyy. Tällöin jäljellä oleva osamaksusumma täytyy maksaa kokonaisuudessaan, vaikka auton arvo olisikin alentunut.

Osamaksusopimus sisältää yleensä myös ehtoja ja rajoituksia, kuten auton käyttöön liittyviä rajoituksia, kilometrirajoituksia ja huoltovaatimuksia. Tämä voi rajoittaa auton käyttöä ja lisätä kustannuksia. Jos takaisinmaksuongelmia ilmenee, se voi johtaa huomattaviin lisäkustannuksiin. Jos erääntyneet maksut jätetään maksamatta, pankki voi periä viivästyskorkoa ja muita maksuja, joiden summa voi kasvaa nopeastikin.

Autoilu tuo tietynlaista vapautta

Monille ihmisille auton ostaminen käteisellä ei ole realistinen vaihtoehto, sillä ihmiset eivät halua tai pysty sijoittamaan suurta summaa rahaa autoon kerralla. Osamaksu tai laina mahdollistaa sen sijaan auton ostamisen pienemmällä alkuinvestoinnilla. Auton hankinta osamaksulla tai lainalla antaa asiakkaalle mahdollisuuden ostaa paremman tai uudemman auton, jota hän ei ehkä voisi ostaa muutoin.

Auton omistaminen tuo toki myös vapautta, kun voi itse matkustaa minne ja milloin haluaa ja saa elää täysin omien aikataulujen mukaan. Vaikka julkisilla liikennevälineillä matkustaminen on toki suositeltavaa, voi matkasta saada ajoittain enemmän irti, kun ei tarvitse vahdata kelloa, jotta ehtii seuraavaan junaan. Työmatkaan käytettävä aika saattaa lyhentyä ja arjen suunnitteluun syntyy joustovaraa.

Lisäksi kuten tiedämme, lukuisat Suomen eri kylät ja kaupungit heräävät eloon kesän tullen. Julkisten liikennevälineiden käyttöön ei ole aina mahdollisuutta, ja aurinkoisena kesäviikonloppuna voikin siksi olla ilo pakata rantakassi omaan autoon ja suunnata auton nokka kohti rantaa tai uutta kesälomakohdetta.

You may also like...