Mikä on paras laina?

Yllättävät kulut voivat koputtaa ovelle koska tahansa. Niihin on hyvä osata varautua etukäteen esimerkiksi säästämällä säästötilille juuri tätä yllättävää vierailijaa varten. Toisaalta se ei aina ole mahdollista, jolloin lainan ottaminen voi tulla tarpeelliseksi. Tänä päivänä ei enää edes tarvitse lähteä hattu kourassa pankkiin hakemaan lainaa, vaan voit tehdä lainahakemuksen netissä.

Vaihtoehtoja lainoille on nykyään jo niin paljon, että oikean lainan valitseminen voi olla haastavaa. Tässä artikkelissa katsomme tarkemmin, mikä on paras laina ja mistä sitä voi lähteä hakemaan.

Milloin laina kannattaa ottaa?

Ennen kuin ryntäät lainasivustolle täyttämään lainahakemuksen, kannattaa miettiä muita vaihtoehtoja yllättävien kulujen kattamiseksi. Yksi hyvä vaihtoehto on tutkia omaa budjettia ja katsoa, voiko kuluja leikkaamalla saada säästettyä tarpeeksi rahaa. Esimerkiksi vedonlyönnin voi vaihtaa uutisten ja artikkeleiden lukemiseen valioliiga.io sivustolla. Lisäksi oikean rahan pelit netissä voi muuttaa ilmaispeleiksi nettipelit.io sivustolla. Voit myös nipistää muista viihteeseen liittyvistä kuluista, kuten leffailloista tai ravintolassa käymisestä.

Rahareiästä riippuen voit joskus pystyä tekemään maksujärjestelyn tai osamaksun. Tämä voi olla parempi ja edullisempi vaihtoehto lainalle. Kannattaa myös miettiä, saisiko rahaa lainattua ennemmin perheeltä tai kaverilta: vaikka laina pitää maksaa myös heille takaisin, ainakaan kaverit eivät yleensä veloita lainasta korkoa.

Tarvitsen lainan: mikä on paras vaihtoehto?

Jos laina pitää kuitenkin ottaa, ensimmäinen askel on miettiä tarvittavaa lainasummaa. Jos kyse on pienestä, vain muutaman satasen summasta, voit usein hakea pikalainaa. Pikalaina maksetaan tilille parhaimmillaan jo samana päivänä eikä siihen tarvita vakuuksia. Huono puoli pikalainoissa on se, että maksuaika on lyhyt ja että niissä on usein melko suuri korko.

Mikäli tarvittava summa on pari tuhatta euroa, joustoluotto voi olla paras vaihtoehto. Joustoluottotilin avaaminen onnistuu myös usein samana päivänä tai viimeistään parin päivän aikana. Voit tehdä nostoja tililtä oman limiittisi puitteissa, vaikka useampaan kertaan kuukaudessa. Tästä syystä joustoluotto on myös hyvä vaihtoehto heille, jotka tarvitsevat talouteensa muutenkin joustavuutta.

Kun on kyse suurista lainasummista, kuten kymmenistä tuhansista euroista, kulutusluotto on paras vaihtoehto. Se maksetaan tilillesi kerralla ja voit käyttää sen haluamaasi tarpeeseen. Kulutusluotolle muita nimityksiä ovat esimerkiksi reissuluotto, remonttilaina, autolaina tai yhdistelylaina.

Jos lainalla ei ole kiire etkä tarvitse sitä heti, kannattaa harkita luottokortin hakemista esimerkiksi oman pankin kautta. Luottokortti on hyvä valinta siksi, että sen avulla saat joustavuutta arkeesi ja sen korkoprosentti on usein paljon pienempi kuin tavallisten lainojen korko.

Miten laina maksetaan takaisin?

Laina pitää maksaa aina takaisin sovitun maksuajan puitteissa. Pikalainat pitää yleensä maksaa takaisin viikkojen tai viimeistään parin kuukauden sisällä. Joustoluottoa maksetaan takaisin vähintään minimilyhennyksen verran ja sitä lyhennetään luottokortin tavoin. Kulutusluottoa maksetaan kuukausittain tietyn summan verran: summa voi olla ennalta määrätty tai se voi riippua korkojen vaihtelusta.

Mitä pidemmän maksuajan valitset lainalle, sen pienemmän kuukausierän maksat. Huomaa kuitenkin, että mitä pidempi maksuaika on, sen enemmän korkoja joudut maksamaan ja näin ollen laina tulee kalliimmaksi. Toisaalta maksuajassa tulee huomioida se, että maksettavan kuukausilyhennyksen tulisi sopia omaan talouteesi eikä vetää budjettia liian tiukalle. Tästä samasta syystä lainaa pitäisi ottaa vain silloin, kun siihen on varaa. Laina on vastuu, joka pitää hoitaa pois ajallaan.

Jos lainan takaisinmaksussa ilmenee ongelmia tai tarvitset maksuvapaita kuukausia, ole yhteydessä lainan myöntäneeseen tahoon ja neuvottele uusi maksusuunnitelma.

You may also like...