Mitä on kryptopelaaminen?

Vaikka lohkoketjut ja kryptovaluutat ovat usein esillä, harva ihminen vielä kunnolla hahmottaa mistä niissä on kyse. Usein keskustelu siirtyy nopeasti siihen, onko Bitcoin hyvä sijoituskohde ja onko kryptovaluutat ylipäätään liian riskialttiita sijoituskohteita. Näiden tyypillisten puheenaiheiden taustalla kuitenkin tapahtuu jatkuvasti paljon kehitystä, joista kryptopelaaminen (crypto gaming) on yksi.

Kryptopelaaminen on kasvanut vuosi vuodelta suositummaksi. Kryptopeleissä käytetään virtuaalisia kolikoita rahakkeina eli valuuttana. Bitcoin lanseerattiin jo vuonna 2009, mutta vasta aivan viime vuosina kryptovaluuttoja hyödyntävien pelien ja muiden ohjelmistojen määrä on lähtenyt jyrkkään kasvuun. Kryptovaluutat tekevät pelien sisäisistä transaktioista turvallisempia ja helpompia kuin ennen.

Mitä kryptopelaaminen tarkoittaa?

Kryptopelaaminen yhdistää verkkopelaamisen ja kryptovaluutat. Lohkoketjuteknologia on tuonut pelien kehittäjille uusia mahdollisuuksia lisätä peleihin entistä paremmin rahanarvossa mitattavia ominaisuuksia.

Kryptopelien pelaajat voivat ansaita peleissä ei-vaihtokelpoisia rahakkeita (NFT, non-fungible token) tai kryptovaluuttoja, ja näistä digitaalisista varoista tulee pelaajan omaisuutta.

Usein pelien sisäiset virtuaaliset rahakkeet on mahdollista vaihtaa vakaavaluuttaan (stable coin) joko hajautetussa tai keskitetyssä kryptovaluuttapörssissä. Käytännössä näitä virtuaalisia rahakkeita voi siis vaihtaa vaikka Cardano-kryptovaluuttaan tai euroiksi.

Miten kryptopelaaminen toimii?

Kryptopelaamisen selittäminen parilla virkkeellä on mahdotonta, koska siitä on ensinnäkin olemassa jo useita erilaisia liiketoimintamalleja. Kryptopelaamisessa on kuitenkin tuttuja ominaisuuksia, jotka ovat tulleet tutuiksi jo kryptovaluuttoihin sijoittaessa.

Yksi näistä on se, että ensimmäisten joukossa on hyvä olla. Kryptopeleissä on mahdollista ostaa tai ansaita hyvin pelaamalla erilaisia rahakkeita. Mikäli pelistä tulee ajan myötä suositumpi ja suositumpi, myös näiden rahakkeiden arvostus kasvaa usein samassa suhteessa. Näin ollen ne, jotka esimerkiksi ostivat rahakkeita pian pelin julkaisun jälkeen, voivat hyötyä niiden arvon kasvusta.

Pelinkehittäjät voivat ansaita myymällä pelissä esimerkiksi aseita, esineitä tai mitä tahansa, mistä on pelaajalle pelin edetessä hyötyä. Pelinkehittäjien toinen tapa on ansaita sillä, että ne myyvät peleihin mainoksia. Jotkin kryptopelialustat mahdollistavat myös uhkapelaamisen kryptovaluutoilla.

Decentraland ja ApeCoin

Tilastojen valossa voidaan jo nähdä, että kryptopelaaminen muodostaa yli 10 miljardin euron ekosysteemin, kun mukaan lasketaan siinä käytetyt tokenit. Tokeneilla on paljon arvoa peleissä itsessään, mutta niitä voi siis vaihtaa myös fiat-rahaan, kuten euroon.

Decentraland (MANA) on hyvä esimerkki kryptopelaamisesta. Decentraland-pelissä pelaajat voivat ostaa maata, rakentaa sille ja jopa pelata uhkapelejä. Pelin sisäinen valuutta on nimeltään MANA, ja tätä kirjoitettaessa yhden MANA:n arvo on noin 0,7 euroa. Toisin sanoen MANA:lla on todellista arvoa sekä pelissä että sen ulkopuolella. Tämä luo luonnollisesti uudenlaisia mahdollisuuksia myös videopelien pelaajille.

ApeCoin (APE) on toinen hyvä esimerkki pelimerkistä, jolla on todellista arvoa. ApeCoinilla voi ostaa pelin sisäisiä esineitä, mutta sillä voi myös käydä kauppaa keskitetyissä pörsseissä, kuten Binancessa. Tätä kirjoitettaessa yhden APE:n arvo on yli 5 euroa.

Mainittakoon vielä myös Ethereumin lohkoketjun päälle suunniteltu Sandbox (SAND). Sandbox (SAND) on avoimen maailman peli, jossa pelaajat voivat omistaa maata, luoda esineitä ja jopa ohjelmoida omia pelejä. Yhden SAND:in arvo on nyt noin 0,8 dollaria.

Kryptopelaaminen pelaajan näkökulmasta

Kryptopelien pelaajat voivat ajatella pelin sisäisiä palkintoja pieninä rahapalkintoina, koska niillä usein on rahassa mitattava arvo. Näitä palkintoja peleissä saa siis pelaamalla hyvin, eli käytännössä suorittamalla onnistuneesti erilaisia tehtäviä.

Ei-vaihtokelpoisia rahakkeita (NFT) keräämällä ja pelaamalla hyvin, pelaajat voivat päästä tekemään tuottoa saamillaan tokeneilla. Yksi huomioon otettava seikka on se, että pelissä hankittuja esineitä, kuten suojia ja aseita voi myös myydä eteenpäin, missä niin ikään liikkuu rahassa mitattavaa arvoa. Jo nyt on olemassa alustoja, joissa voi myydä ja ostaa esineitä johonkin tiettyyn peliin.

Tuleeko buumia?

Kryptopelaamisen suosio on kasvussa, mutta todennäköisesti suurin buumi odottaa vielä vuosien takana. Tähän hitauteen vaikuttaa se, että monet kryptopelit ovat vielä hyvin alkeellisia. Kun tarkastellaan kryptopelien grafiikkaa, tekoälyä ja muita ominaisuuksia, on niissä vielä paljon parantamisen varaa.

Mutta jo nyt jotkut kryptopelit ovat hyvin suosittuja. Esimerkiksi Cryptokitties-peli, jossa pelaajat voivat kerätä ja kasvattaa digitaalisia kissoja, on tuottanut jo kymmenien miljoonien eurojen liikevaihdon. Ja Cryptokitties on vain yksi esimerkki siitä, että kryptopeleissä on paljon potentiaalia.

Toinen syy siihen, miksi buumi ei ole vielä täällä, on se, että monet ihmiset eivät vielä tiedä kryptopeleistä. Kun tietoisuus lisääntyy ja yhä useammat ihmiset alkavat pelata niitä, suosio todennäköisesti kasvaa hyvin nopeasti.

Kryptopelaamiseen liittyviä riskejä

Kuten kryptovaluuttoihin muutoinkin, myös kryptopeleihin liittyy riskejä, joista pelaajien on hyvä olla tietoisia. Yksi ilmeinen riski piilee siinä, että peli voi menettää nopeasti pelaajat ympäriltään, kun markkinoille ilmestyy uusi peli. Tällaisessa tilanteessa pelin sisäisen valuutan arvo lähtee jyrkkään laskuun, koska sille ei ole enää kysyntää.

Tästä syystä asiantuntijat suosittelevatkin vaihtamaan pelissä hankittua valuuttaa johonkin tunnettuun kryptovaluuttaan tai fiat-rahaan. Kun uusi peli ilmestyy, voi vanhan pelin rahakkeen arvo kuihtua kokoon yhdessä päivässä. Suuret arvon heilahtelut ovat alalla normaalia.

Koska alalla liikkuu jo isot rahat, houkuttelee se puoleensa myös hakkereita ja muita rikollisia. Lohkoketjut eivät tyypillisesti ole se heikko paikka, vaan enemmänkin itse pelit ja niiden ominaisuudet. Myös kryptopelaajien on todennäköisesti viisasta hankkia digitaalinen lompakko, jossa säilyttää kryptovaluuttoja.

Alaikäiset pelaajat voivat muodostaa myös yhden ongelman ja pelinkehittäjien onkin oltava tarkkana, miten pelit toimivat ja ketkä niitä voi pelata.

Pelit lohkoketjujen päällä

Lohkoketjut mahdollistavat kaikenlaista, myös Bitcoinin. Bitcoin saa kuitenkin esimerkiksi mediassa enemmän huomiota kuin lohkoketjut. Lohkoketjuja on hyvin vaikea ymmärtää, ellei niihin paneudu ainakin muutamaksi tunniksi, ja senkin jälkeen mielessä voi olla paljon kysymyksiä.

Lohkoketjujen päälle voidaan siis myös kehittää pelejä. Lohkoketjun käytöllä peleissä onkin useita etuja. Ensinnäkin se voi auttaa vähentämään huijaamista, koska kaikki siirrot kirjataan lohkoketjuun. Lisäksi lohkoketjupelit mahdollistavat siis transaktiot, eli että pelaajat voivat helposti ostaa ja myydä esineitä pelin sisällä.

Tämä luo myös pelin sisälle uuden talouden, jota ei aiemmin ollut. Tämän teknologian avulla videopelien kehittäjät voivat luoda kokonaan uusia universumeja omine talouksineen. Pelaajien on kuitenkin aina syytä säilyttää maltti ja ajatella maalaisjärjellä. Vaikka itse pitäisit pelin rahaketta kuinka arvokkaana tahansa, voi se osoittautua nopeallakin aikavälillä täysin kuplaksi.

Kryptopelaamisen tulevaisuus

Kryptopeliteollisuuden potentiaali on vielä suurelta osin hyödyntämättä. Lohkoketjuteknologian avulla pelinkehittäjät voivat luoda uudenlaisia pelejä, jotka eivät olleet aiemmin mahdollisia. Tulevaisuudessa tulemme näkemään yhä enemmän pelejä, joissa käytetään kryptovaluuttoja, ja ala on varmastikin vasta alkuvaiheessa.

Kryptovaluuttojen käytöstä peleissä on jo nyt olemassa monia onnistuneita esimerkkejä. Vaikkakin eri maiden lainsäädäntö voi laittaa vielä kapulaita rattaisiin, kryptopeliteollisuuden tulevaisuus näyttää valoisalta, ja voimme odottaa näkevämme yhä enemmän innovatiivisia pelejä ja tokeneja tulevina vuosina.

Kryptopelien tulevaisuutta määrittelee paljon varmasti myös yleinen suhtautuminen kryptovaluuttoihin. Mikäli kryptovaluutoista tulee yhä enemmän myös maksutapa verkkokaupoissa ja myös fyysisissä kaupoissa, alkaa yhä suurempi joukko ihmisiä uskomaan ja sijoittamaan niihin. Tällainen toisi lisää uskottavuutta myös kryptopelaamiseen.

You may also like...