Kryptovaluuttojen lainamarkkinat

Kryptovaluutat ovat digitaalista rahaa, jotka ovat kirjaimellisesti numerosarjan muodossa. On ajateltu, että kryptovaluutan arvo perustuu pelkästään kysyntään ja tarjontaan, mikä on aiheuttanut heilahduksia valuuttojen kursseissa, mutta nykyään kryptovaluuttaa lainataan myös ahkerasti. Tässä artikkelissa syvennymme paremmin siihen, miten kryptovaluutan lainaaminen eroaa muiden valuuttojen lainaamisesta.

Lainamarkkinat syntyivät tili- ja lainapalvelun yhteistyönä

Kryptovaluuttojen organisoidut lainamarkkinat ovat syntyneet, kun valuutan käyttämiseen hyödynnettävä tilipalvelu ja lainoihin erikoistunut palvelu ovat yhdistäneet voimansa. Esimerkiksi tilipalvelu Coinmotion aloitti yhteistyön suomalaisen Tesseract Investmentin kanssa. Koska kryptovaluuttojen tapauksessa sijoittaja pystyy itse hallitsemaan investointejaan, hän voi myös itse lainata rahaa muille tililtään. Samalla lainalle voi laittaa koron, kuten pankeissakin.

Kun kryptovaluuttojen lainaamiseen on erillinen palvelu, on se huomattavasti helpompaa. Suurin osa kryptovaluuttaan investoineista eivät itse ole koodareita, joten rahaa voi olla vaikeaa lainata täysin itsenäisesti.

Miten kryptovaluutan lainaaminen eroaa tavallisista lainoista?

Kryptovaluutta eroaa muista valuutoista sen suhteen, että henkilö pystyy hallitsemaan itse investointejaan ja lainojaan. Vaikka lainaprosessissa tarjotaan tukea ja apua, henkilö on itse vastuussa omaisuudestaan. Kryptovaluuttoja lainatessa ei siis ole mukana mitään ulkopuolisia tahoja, vaan lainatapahtuma on kahden henkilön välinen tapahtuma.

Riippumaton pankkien koroista ja säännöistä

Parasta molempien lainan osapuolien kannalta on se, ettei laina ole mitenkään riippuvainen pankkien koroista tai säännöistä. Muutenkaan valtio ei pääse käsiksi tietoihin siitä, että henkilö on ottanut kryptovaluuttaa lainaksi. Lainan osapuolet voivat siis itse päättää sen vaatimuksista, kuten esimerkiksi takaisinmaksuajasta.

Rahan lainaaminen omalta tililtä

Jos on tottunut asioimaan pankeissa, voi yllättyä, miten vapauttavaa on se, kun on täysi kontrolli omien sijoitustensa suhteen. Mikäli sinulla on riittävästi kryptovaluuttaa lainaksi, voit aivan hyvin ainakin kokeilla lainapalvelua ja jättää sen siihen paikkaan, mikäli se ei tunnu omalta jutulta. Voi myös olla vaikeaa määritellä, miten iso korko kryptovaluutta lainalla pitäisi olla, jotta lainan molemmat osapuolet hyötyvät siitä. Onneksi lainapalvelun asiakaspalvelusta voi aina pyytää apua ongelmatilanteisiin, joissa asiakaspalvelijat osaavat varmasti auttaa.  

Lainatulot eivät silti vähennä kryptovaluuttojen riskejä

Mikään ei kuitenkaan minimoi kryptovaluuttoihin liittyviä riskejä, sillä näiden valuuttojen kurssit vaihtelevat valtavasti. Kurssit nimittäin ovat hyvin riippuvaisia kryptovaluutan  kysynnästä ja tarjonnasta, kun taas tavalliset osakekurssit liikkuvat taloudellisen tilanteen mukaisesti. Valtiot ja pankit yrittävät tasoittaa erilaisin keinoin osakekurssien vaihtelua, mutta kryptovaluuttojen tapauksessa tätä ei ole mahdollista tehdä.

Kryptovaluuttaa kannattaa siis lainata vain silloin, kun tietää pystyvänsä maksamaan lainan mahdollisimman nopeasti takaisin. Näin on myös kaikkien muiden lainojen tapauksessa. Muuten voi käydä vahingossa niin, että valuutan arvo laskee äkillisesti ennen kuin ehtii maksaa lainaansa takaisin, mistä voi koitua harmia. Toisaalta kryptovaluuttaa lainaavalle henkilölle koroista voi tulla hieman lisätuloja, mutta se ei kuitenkaan vaikuta kryptovaluuttojen kursseihin.

Vastuullisuus ja varovaisuus on lainan ottamisen A ja O, joten ei kannata ottaa lainaa, ellei ole siitä täysin varma. Muutenkin kryptovaluutan kanssa on noudatettava erityistä varovaisuutta ja lainaa varten pitää aina luoda oma maksusuunnitelmansa.

Kannattaako kryptovaluuttaa lainata?

Kun puhutaan tavallisista ihmisistä, joille on turvallisempaa lainata rahaa pankista, voisi sanoa, ettei kryptovaluutan lainaaminen kannata, sillä sen kurssi vaihtelee liikaa. Kryptovaluutan lainamarkkinat ovat kyllä kiinnostava konsepti, mutta se sopii mieluummin kokeneille sijoittajille, jotka tietävät, miten kryptovaluutat toimivat. Kryptovaluutan ostaminen on riskialtista itsessään, joten lainaaminen on entistäkin riskialttiimpaa. Toivottavasti tulevaisuudessa löydetään tapa, miten kryptovaluuttojen kurssit saadaan tasaisemmiksi, jolloin niiden hyödyntämisestä ei tarvitse olla huolissaan.

You may also like...