Kryptovaluutat

Kryptovaluutat ovat olleet viimeisten vuosien aikana alituiseen otsikoissa. Ensimmäisenä kehitetty Bitcoin on saanut seurakseen lukuisia kryptovaluuttoja, joista osa menestyy ja osa puolestaan hiipuu nopeasti tuntemattomuuteen. Uutisista voi lukea siitä, miten Bitcoin kurssikehitys edistyy ja mikä altcoineista on kovimmassa nousussa milläkin hetkellä. Kurssien suuret heilahtelut houkuttelevat ihmisiä sijoittamaan pikavoittojen toivossa, sillä kryptovaluutat ovat tunnettuja siitä, että kurssit voivat vaihdella huomattavasti lyhyelläkin aikavälillä. Tämä tietenkin johtaa siihen, että riskillä pelaaminen voi myös kostautua helpommin kuin monessa muussa sijoittamisen muodossa, vaikkakin tällä hetkellä useimpien kryptovaluuttojen arvo on pitkällä aikavälillä noussut.

Mitä kryptovaluutoilla tarkoitetaan?

Kryptovaluutta on omaisuutta, joka perustuu digitaaliseen kryptografiaan. Kryptografia itsessään taas on tapa salata ja koota tietoja myöhemmin uudelleen. Kryptovaluutat mahdollistava lohkoketjuteknologia takaa nopeat ja suojatut rahansiirrot ilman välissä olevia pankkilaitoksia tai muita kolmansia osapuolia. Moni tuntee kryptovaluutoista vain ensimmäisenä perustetun Bitcoinin, mutta nykyään kryptovaluuttoja on satoja, sillä kuka tahansa voi helposti luoda kryptovaluutan. Muita kryptovaluuttoja kuin Bitcoinia kutsutaan yleisinimityksellä Altcoin, tämän yleisnimityksen käyttö on kuitenkin vähenemään päin, sitä mukaa kun yksittäiset kryptovaluutat ovat tulleet tunnetummiksi.

Sijoittaminen kryptovaluuttoihin

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen houkuttaa monia sekä Suomessa, että ympäri maailmaa, sillä oikeassa paikassa oikeaan aikaan olemalla on kryptovaluutoilla mahdollista tienata suuriakin summia. Kryptovaluutat ovat edelleen nuori sijoituskohde, joten niiden arvot vaihtelevat kysynnän ja tarjonnan mukaisesti suuresti. On erittäin vaikeaa ennustaa, minkä kryptovaluutan arvo nousee raketin lailla.

Perinteisissä valuutoissa, eli FIAT-valuutoissa, kuten eurossa, punnassa, jenissä ja dollarissa ei liikenteessä olevaa enimmäismäärää ole määritelty. Suurimmassa osassa kryptovaluuttoja sen sijaan maksimimäärä on rajattu, eli sen jälkeen kyseistä valuuttaa ei enempää enää lasketa liikkeelle. Tämän ansiosta suhteellinen osuus liikenteessä olevasta valuutasta pysyy aina samana.

Siinä missä esimerkiksi rahastoihin sijoittaminen on varsin riskitöntä puuhaa, on varsinkin tuntemattomampien kryptovaluuttojen kohdalla suuri riski sijoituksen menettämisestä. Riskejä voi vähentää samalla tavalla kuin muissakin sijoituksissa hajauttamalla sijoituksia useampiin kryptovaluuttoihin ja luonnollisesti niin, että ei sido liian suurta osaa sijoituksesta yhteen kryptovaluuttaan. Pikavoittoja hakevan kohdalla tietenkin tämä vastapainoisesti vähentää suuren arvonnousun todennäköisyyttä.

Kun kryptovaluuttoihin sijoittaa, täytyy ensin etsiä palvelu, jossa kaupankäynti kryptovaluutoilla on mahdollista. Nykyisin monet osakesijoittamiseen ja perinteiseen valuuttakauppaan keskittyvät palvelut ovat ottaneet valikoimaansa myös kryptovaluutoilla käytävän vaihdon ja mikäli on jo tällaisessa sijoittanut esimerkiksi osakkeisiin, on sijoittaminen kryptoihin saman palvelun kautta tietenkin vaivattominta ja yksinkertaisinta. Vaihtoehtona on pelkästään kryptovaluuttoihin keskittyvät kaupankäyntipalvelut. Näissä saattaa olla tarjolla usempia eri kryptovaluuttoja kuin ensisijassa osakkeisiin keskittyvissä palveluissa.

Valitessa kaupankäyntipalvelua kannattaa huomioida palvelun perimät maksut. Palvelut perivät maksua ainakin rahansiirroista sekä palvelumaksua eri valuuttojen hankkimisesta. Nämä eroavat hyvin paljon toisistaan, joten valitsemalla huokeimman vaihtoehdon voi säästää aimo summan rahaa. Maksujen lisäksi kannattaa varmistaa käytetyn palvelun luotettavuus. Yleisesti ottaen on järkevintä valita pitkään alalla toiminut palvelu, jolla on paljon asiakkaita, vaikka sen perimät palvelumaksut olisivatkin hiukan suurempia.

Kryptovaluutan valinta

Kuten muussakin sijoittamisessa, hajauttaminen pienentää riskejä. Kryptovaluutassa suuren volatiliteetin vuoksi tämä on entistäkin tärkeämpää. Periaatteessa kryptovaluutoissa pätevät samat lainalaisuudet kuin muussakin sijoittamisessa. Tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa, mutta edeltävistä tapahtumista voi saada osviittaa.

Kryptovaluuttojen tulevaisuus

Esimerkiksi Bitcoinin louhinnan energiaa vievästä vaikutuksesta on ollut paljon puhetta, mutta se ei ole juuri lieventänyt suosiota. Todennäköisesti louhimiseen keksitään energiaa säästävämpiä tapoja jolloin tämä ikävä haittapuoli lievenee huomattavasti. El Salvador on jo julistanut Bitcoinin maan viralliseksi valuutaksi ja on täysin mahdollista, että pian seuraa perässä muitakin Amerikan mantereen valtioita. Tämä puolestaan tulee vahvistamaan Bitcoinin asemaa. Ainakaan tällä hetkellä ei ole näköpiirissä mitään suurta kryptovaluuttojen romahdusta.

You may also like...